

Het laatste ding! Hoera, de vlag kan uit.
Terugblikkend:
- het kostte al met al toch wel meer tijd dan ik had gedacht. Als je dit serieus wilt aanpakken, de artikelen wilt lezen, de dingen allemaal uitproberen (soms tot 10 keer toe en dan pas succes!) dan ben je er niet met een uur per ding. Overigens helemaal niet erg: ik heb er erg veel van geleerd. Maar nu met het mooie weer zijn er ook zoveel andere dingen te doen, de laatste weken kon ik me er dan ook niet toe zetten.
- de meeste termen kende ik wel, o.a. vanuit de media en de vakliteratuur of maakte ik gebruik van (b.v. You Tube), maar door het echt te (moeten) doen maak je het je eigen en weet je waar het over gaat. Dat vind ik de grote winst van deze training. Ik zit dan wel niet aan de infobalie, maar voor wie dat wel doet: er is nu mee te praten met gebruikers, of zelfs gebruikers op een bepaald spoor te zetten. Je blikveld en mogelijkheden zijn verruimd.
- ik had niet gedacht dat bloggen zo leuk was. Je eigen bijhouden, maar ook het lezen van de blogs van de collega's en het reageren daarop. Maar ook dit houd je van de straat, want het kost veel tijd!
- het geeft een band als je zo samen als collega's bezig bent, de saamhorigheid wordt versterkt, je leert elkaar beter kennen en ziet zelfs onvermoede kanten van elkaar; wat ook erg leuk was om zo op het werk/onder de koffie dingen uit te wisselen en te bespreken. Het is me erg goed bevallen
- voor mij was Last fm een ontdekking: dat je radio kunt beluisteren volgens jouw voorkeurmuziek. Rein heeft wel gelijk dat je de preview soms maar 30 sec kunt horen, maar op basis daarvan stel je je muziek vervolgens samen, en kun je onder het werken op de pc jouw voorkeursmuziek beluisteren en cancelen wat je niet mooi vindt
- wiki's en googledocs bieden ons als cluster veel mogelijkheden
- netvibes, rss en delicious idem m.n. ook voor gebruikers
- diverse dingen heb ik zelf minder mee, m.n. bepaalde netwerken zoals Hyves, Twitter etc. Maar toch (heb ik ook in mijn blog gezet) zullen we als bibliotheek moeten kijken hoe we hier aanwezig kunnen zijn en wat iets toevoegt. Maar bovenal: wat verwacht men van de bibliotheek, kunnen wij meerwaarde bieden? Het zou wel een kans zijn, m.n. onder de jongeren zou de bibliotheek dan een kanaal hebben (alhoewel, je zult eerst wel een netwerk moeten opbouwen). Hoe dan ook: het moet kwaliteit hebben en bieden. Het artikel over Twitter in Bibl.blad 8 geeft diverse mogelijkheden.
- lastig was het af en toe met al die inlogcodes en wachtwoorden. Pas na een poos ben ik dezelfde codes en ww-en gaan gebruiken, had ik vanaf begin moeten doen. Je verslaat er soms in
- 23dingen was voor mij: een interessante, intensieve en langdurige training met veel eye-openers, en diverse (soms onverwachte) mogelijkheden voor de bibliotheek van de toekomst, waarmee we snel moeten beginnen.
Hoe nu verder?
Niet laten wegzakken, maar de koe bij de horens vatten.

Wat kunnen we nu zelf al doen en opstarten.
Welke collega's hebben ergens affiniteit mee en kunnen dingen oppakken, en bij voorkeur wisselende mensen, zodat het breed wordt gedragen.
Zien wat we als provincie gezamenlijk richting onze gebruikers kunnen aanpakken (en hierbij zorgen voor voortgang en geen lange projectplanningen en stroperigheid)
Maar bij alles: niet als blinde paarden ergens op in vliegen, wel een doordachte afweging maken en vooral gebruikers erbij betrekken!

Ik wil jullie allemaal als medezwoegers bedanken voor alle ondersteuning waar dat nodig was en alle respons op de dingen en verhaaltjes. Mei dêrtroch ha'k it mei nocht dien en wie it my in genoegen!